MUDr. Jakub Medal

Psychiatr

MUDr. Bc. Jakub Medal je lékař s atestací z psychiatrie a vzdělávající se v nástavbovém specializačním oboru psychosomatika a lékařská psychoterapie a v doktorandském studijním programu „Sociální a spirituální determinanty zdraví“. Před medicínou vystudoval fyzioterapii a je mu blízké celostní pojetí v přístupu k zdravotním obtížím.

Po promoci působil dva roky v lázeňských zařízeních (Horské lázně Karlova Studánka a Slatinné lázně Toušeň), kde při větší časové kapacitě na pacienty začal intenzivně vnímat význam i psychosociálních faktorů (kromě těch biologických) na lidské stonání a rozhodl se jít cestou psychiatrického, psychoterapeutického a psychosomatického vzdělání.

V roce 2019 nastoupil do Denního sanatoria Horní Palata VFN, kde působí dodnes a věnuje se kromě ambulantních psychiatrických vyšetření i vedení skupin v rámci denního stacionáře. Je frekventantem psychoterapeutických výcviků ve skupinové psychoanalytické psychoterapii a v rodinné terapii.

Považuje se za psychoterapeuticky orientovaného psychiatra s celostním psychosomatickým pohledem na dynamické děje zdraví i stonání. K tomu nejpoctivěji slouží biopsychosociální model formulovaný Engelem už v r. 1977, oproti v praxi dominujícímu biomedicínskému modelu. Podstatou BPS modelu je, že kromě biologických faktorů bere v potaz i faktory psychické a sociální (tedy prožívání a vliv mezilidských vztahů na zdraví a stonání).

Tak raději než „boj proti nemocem“ nabízí společné objevování cest od stonání směrem ke zdraví – tedy o snahu pochopit význam symptomu a podporu aktivní práce na takových změnách ve svém životě, které podpoří přirozené samoúzdravné mechanismy.

V CKP Roseta nabízí psychiatrické vyšetření a psychiatrickou podporu, psychosomatické vyšetření (navazující na psychiatrické vyšetření) a psychosomatickou podporu, rodinnou a párovou terapii (z pozice frekventanta psychoterapeutického výcviku).