Načítám Akce

Úvod do tradiční čínské medicíny (TCM) pro fyzioterapeuty

Koncept TCM nám nabízí nový způsob, jak nahlížet na obtíže, se kterými pacienti do ordinace fyzioterapeuta přicházejí.
Tradiční čínská medicína je holistický systém péče o zdraví, který propojuje fyzický i psychický aspekt člověka, a bere v potaz také zevní síly, které na lidský organismus působí.
V TCM platí pravidlo „mnohé se léčí stejným a stejné se léčí mnohým“. Tím můžeme rozumět, že bolestivé stavy, kvůli kterým lidé vyhledávají pomoc fyzioterapeuta, mohou mít z pohledu TCM jinou příčinu, i když se na první pohled jeví stejně, a budou tedy vyžadovat i jiný přístup v léčbě.

Tento kurz Vám nabídne lepší pochopení fungování lidského těla i toho, proč někdy fyzioterapeutické techniky nepřináší požadované výsledky. Díky tomuto vhledu je možné do léčby zařadit i snadná režimová či dietetická opatření, která mohou terapeutický proces zefektivnit.

V rámci kurzu budete mít rovněž možnost seznámit se a vyzkoušet si cvičení Qi-quong, které vede ze zlepšení vitality vnitřních orgánů a cirkulaci životní energie Qi. Tyto jednoduché cviky se dají snadno uplatnit v praxi fyzioterapeuta a to i pro osoby, pro které mohou být jiné cvičební koncepty nedostupné.

Harmonogram:

9:00 – 10:00 krátký úvod do historie a současného pojetí TCM
10:00 – 11:00 Yin a yang – harmonie v přírodě i v organismu
11:00 – 12:00 krev a Qi – hlavní životní substance
12:00 – 13:00 pauza na oběd
13:00 – 16:00 rozbor funkce jednotlivých orgánů a průběhů akupunkturních drah s důrazem na vztah k pohybovému aparátu, psychiku a dietetiku
16:00 – 17:30 úvod do cvičení Qi – Guong, jednoduché cviky k harmonizaci a rozproudění energie Qi jednotlivých orgánů
17:30 – 18:00 dotazy a závěr

Akreditace:

Kredity: 4 (UNIFY, pouze pro fyzioterapeuty)
Garant: Mgr. et Mgr. Jana Týkalová

Copyright © 2018 Centrum komplexní péče Roseta s.r.o. Nezamyslova 1712/13a 128 00 Praha 2 Česká Republika All rights reserved
Created by Cortex