Načítám Akce

Sním či bdím (psychosomatická konference)

Spánek a jiné změny vědomí v psychosomatice

Srdečně Vás zveme na naši tradiční psychosomatickou konferenci, která se letos uskuteční 25. ledna 2025. Letos jsme se rozhodli přesunout akci z Dobřichovic do našeho pražského centra. Konference „Sním či bdím“ bude dostupná jak pro prezenční účastníky, tak pro ty, kteří upřednostňují online formu. Již nyní máte možnost rezervovat si své místo a zajistit si tak účast na této inspirativní události.
Spánek je bezpochyby důležitý pro zachování fyzického a duševního zdraví a jeho kvalita i kvantita mohou být indikátorem nepohody či nemoci člověka. Změněných stavů vědomí se od dávných dob využívá v terapii – sugesce, hypnóza, práce se sny a imaginací, využití psychotropních látek apod.
Rádi bychom se s Vámi vydali na půdu spánku, snění a změněných stavů vědomí a zmapovali tuto oblast v péči o psychosomatické pacienty.

Detaily o přednášejících a programu brzy zveřejníme. Těšíme se na setkání s Vámi a na společné prozkoumávání fascinujících témat v oblasti psychosomatiky!

Anotace příspěvků:

Bc. Clara Lewitová: Sladký je spánek spravedlivého a jak k němu dojít

Praktický přístup ke spánku.

MUDr. Karel Saur: Psychedeliky asistovaná psychoterapie psychosomatickým pohledem

Mgr. Veronika Víchová: Spánkové lázně – „Valeriánské kapky“ jako lék

Narůstající obtíže v oblasti spánku se objevují jak u dospělých, tak dospívajících a i u dětí. Léčba symptomu nespavosti odkrývá různé obtíže (od bolestí, stresu po vztahové problémy).
V rámci nové koncepce léčby nespavosti si představíme „7 valeriánských kapek“ , které společně podporují léčbu nespavosti u dospělých:
• Režim, světlo a cirkadiální rytmy
• Relaxace- Imaginace- Meditace- Hypnóza
• Meditace prací
• Smysl života
• Pohyb, zahradní terapie a lesní terapie (Shinrin yoku)
• Stravování
• Individuální a skupinová psychoterapie
Prozkoumáme, co dělají pocity v noci, jaké pomůcky můžeme využít a vyzkoušíme si dechové cvičení 3V. Co je vlastně první pomoc při nespavosti?

PhDr. Lucie Vlček Pelková, Ph.D.: Práce se symboly a imaginacemi v psychoterapii psychosomatických poruch

Obrazy z nevědomí přinášejí samoléčebné síly, doposud nepřístupné zdroje psychické energie i náš potenciál k dalšímu vývoji a individuaci. Poukážeme na možnosti využití práce s imaginativními technikami v psychoterapii psychosomatických poruch, s primárním přínosem symptomatické úlevy, s možnostmi nepřímé a postupné konfrontace rigidních obran a vztahových vzorců, i s možnostmi doplňování strukturních deficitů. Katatymně imaginativní psychoterapie (KIP), která zahrnuje též rozšiřující možnosti práce s předmětnými symboly a nočními sny klientů, je propracovanou metodou s více než 60-letou historií a tradicí v evropských zemích (SRN, Švýcarsko, Rakousko, Slovensko, ČR a další). Je podepřena hlubinně psychologickými koncepty lidské psýche, teoriemi o utváření a významu symbolů v lidském fylogenetickém i ontogenetickém vývoji a výzkumy terapeutické účinnosti metody. Dobrý efekt užití metody v psychosomatické praxi je dokladován v literatuře (Wilke1990, Ullmann a Wilke, 2012) a podpořen výsledky výzkumu efektivity (Stigler, Pokorny, 2008). V krátkém obrazovém prožitku poznáme (pocítíme) vztah mezi symptomem a symbolem, zmíníme specifickou techniku a styl terapeutova vedení u psychosomatických obtíží, specifika terapeutického vztahu.

 

Copyright © 2018 Centrum komplexní péče Roseta s.r.o. Nezamyslova 1712/13a 128 00 Praha 2 Česká Republika All rights reserved
Created by Cortex